Маковій уже завтра, готуймо святковий шулик

в "Город"

Як повідомляє «5 канал», в національному музеї Пирогово, шо під Києвом, сьогодні увесь день готувалися до одного з найшанованіших свят України — Маковія, що прийде вже завтра. Православний Медовий спас, або свято Маковія, передує Яблуневому спасу і припадає на 14 серпня. У музеї під відкритим небом сьогодні майстрині вже плели вінки, де кожна квітка має своє оберегове значення, а бджолярі ладнали ярмаркові столи. Тож, не забудьте відсвяткувати традиційне українське свято, скуштувавши маковий шулик, надзвичайно простий рецепт приготування якого наводимо в матеріалі.

hqdefault
Голівки маку та житні колоски — обов’язкові атрибути свята, бо символізують достаток та благодать

Перший спас або Спас на воді, або Маковія — народна назва православного Свята Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають у перший день двотижневого Успінського посту 14 серпня. Під час посту православні традиційно обмежують себе у вживанні м’яса, риби, молока, тож додавання у страви маку, що має рослинне походження, фактично є символом такого стану речей.

Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. На Маковія складають букети-«маковійчики», в які вплітаються голівки маку, чорнобривці, айстри, жоржини, барвінок та трави.

5bazar-na-Makoveya1
Плетіння вінків на узвозі в Києві

Серед зіллячка, котре також вплітають у вінки: волошка, м’ята, чебрець, нагідки, невеличка квітка соняшника, любисток, петрові батоги, полин, деревій і навіть будяк.

До речі, дівки-чарівниці святили ще й мак-видюк (дикий мак). В народному знахарстві він вживається як засіб проти чародійства: вважалося, що цим маком треба обсипати дім, і тоді всі відьомські хитрощі зникнуть.

Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м’ята мала оберігати сім’ю від усякої напасті й додавати здоров’я, ласкавці — щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин.

Після освячення букет квітів та голівки маку прийнято класти за образи і зберігати до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся — «щоб не випадало».

Маковія
До шуликів варто неодмінно додавати мед

На Маковія традиційно українські господині готують пісний борщ з грибами та святковий шулик — обрядову їжу — спечені коржі, поламані на дрібні шматочки в макітру й залиті медом та розтертим маком. Втім, цього дня православні віруючі намагаються зранку нічого не їсти, аж поки не вип’ють свяченої води.

Рецепт приготування «Шуликів» або «ломанців» надзвичайно простий

Готують їх так: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і свіжовикачаним заливають медом з перетертим маком. Цю страву залюбки їдять діти.

За даними Вікіпедії 

 

Добавить комментарий

Your email address will not be published.

*

3 × два =