Щасливого та мирного Різдва: традиції католицього святвечора

в "Город/За городом"

Сьогодні, 25 грудня, римо-католики святкують Різдво. Щоб бути ближче до Європи, де сповідують католицизм і, відповідно, починають святкування різдвяних свят календарно раніше, ніж в Україні, цьогоріч наша країна долучається до святкування європейських заходів разом з дружніми європейськими сусідами з прояву солідарності та спільності духовно-моральних цінностей. З Різдвом Христовим, — миру, злагоди, добра!

Вчора ввечері католики усього світу святкували святвечір! Це час єднання та примирення, тому його прийнято проводити вдома з близькими або друзями.

В європейських домівках часто встановлюють фігурки ясел та малюка в них, ясла неодмінно мають бути вкриті соломою — одним з головних символів Різдва.

В цей день усі релігйні католики йдуть до церкви, яка зазвичай відкрита з раннього ранку. Готується святкова вечеря святвечора, яка за традицією складається з пісних страв. Меса Навечір’я Різдва (Ad Missam in Vigilia) починається, як правило, опівночі.

Святкова вечеря в святвечір повинна обов’язково включати освячений прісний хліб — різдвяні облатки. Страва з облатками поміщається в центр столу. Святковій вечері передує читання Євангеліє.

Поширений звичай залишати за різдвяним столом незайняте місце — для гостей, що можуть прийти в цей вечір без попередження. В ці години двері домівок європейців відчинені для всіх дорогих та близьких серцю людей!

У перший день Різдва подається святкова їжа — м’ясні страви: свинина, індичка, гусак, шинка. Достаток на святковому столі вважається запорукою благополуччя в новому році. Що стосується святкових страв, то у кожного народу вони свої: у США це індичка з журавлинним соусом, у Данії смажать гусака чи качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці.

В Австрії та Угорщині навпаки: не готують птицю, вважаючи, що так може полетіти удача і щастя. У країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м’ясні копченості і варять солодовий напій.

Дітлахи отримують на Різдво безліч солодких сюрпризів та подарунків

В цей день до дітей приходить Санта Клаус, який є прототипом Святого Миколая. Він приносить дітям подарунки і кладе їх під ялинкою або в спеціально приготовлені шкарпетки. У переддень Різдва на столик у вітальні, біля великої ялинки, обов’язково ставиться склянка молока і тарілочка з мигдальним печивом. За повір’ями, вважається, що це улюблена їжа Санти.

У віруючих католиків Різдво шанується навіть більше, ніж Великдень.

Джерело — ua.112.ua

Редактор $mirnoV@

 

 

Добавить комментарий

Your email address will not be published.

*

1 × 1 =